dinsdag 20 juli 2010

Stress En De Onderliggende Oorzaak

Mensen raken gestrest door hun werk, , hun relatie, hun kinderen, het huishouden. Meestal wordt de stress veroorzaakt door een combinatie van al die factoren. Ze hebben het gewoon veel te druk.
Er zijn tal van technieken om beter met die stress om te gaan. Vrijwel stuk voor stuk werken die technieken ook: Ontspannen, ademoefeningen, vakantie nemen. Ik heb zelfs een e-book gekocht met 300 stress tips: Why make yourself crazy? Want natuurlijk kan de ene tip voor jou werken, maar niet voor je vriendin. Voor haar werkt de volgende tip dan weer. Het is zeker een handig en overigens ook humoristisch boekje.
Maar er is echter één onderliggende oorzaak van negatieve stress. En dat is: je laten leven. Je voelt je verplicht om naar je werk toe te gaan. En natuurlijk doe je je best om alles uit je relatie te halen: het is geven en nemen (geef jij niet teveel?) Je hebt een verantwoordelijkheid tegenover je kinderen. Je wilt ze het allerbeste geven, naar zwemles, muziekschool, voetbal, toneelclub, of zelfs yoga, noem maar op. En “your home is your castle” en dat gaat ook niet zomaar.
Het is allemaal gerechtvaardigd, maar jammer genoeg doe je al deze dingen allang niet meer voor jezelf. Je doet het voor de anderen en dat levert de stress op.
- Je werk: je zou iedere dag met veel plezier naar je werk moeten gaan. Is dat niet zo? Zorg dan dat er veranderingen komen op je werkplek of anders : stop met dat werk en vind iets dat je plezier geeft.
- Relatie: fantastisch als je het uiterste doet om je relatie in stand te houden. Ik heb enorm veel respect voor mensen die 30 jaar of meer gelukkig bij elkaar zijn. En een paar hobbels moet je kunnen nemen. De bedoeling is wel dat je alle twee gelukkig bent in je relatie. Hou dat in de gaten!
- Kinderen: kinderen zijn werkelijk je verantwoordelijkheid. Ze hebben recht op al je tijd..Vergeet niet om te genieten van en met je kinderen. Zorg er ook voor dat je kinderen niet zelf gestrest worden.
- Huis: je huis er ook voor om je juist lekker te voelen, te ontspanen en te genieten.
Veel mensen zijn vergeten dat als deze items eigenlijk je plezier in het leven zouden moeten verhogen in plaats van stress op te leveren. (Ook je werk, je kunt echt genieten van voldoening)
De onderliggende oorzaak is dat we vergeten zijn dat we willen genieten, we doen onze plicht, we doen wat anderen van ons verwachten. Erger is dat de meesten van ons al zo lang doen wat er van ze verwacht wordt dat ze hun eigen gevoel over de zaken allang kwijt geraakt zijn.
Dit artikel is HIER eerder verschenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten