dinsdag 20 juli 2010

De oude zwerver en posttraumatische stress

Velen van ons zien zwervers en junkies en andere mannen die op straat leven als een soort vuil. Maar laten we een van deze mensen, die van de restjes van anderen moeten leven en hun voedsel in vuilnisbakken vinden eens onder de loep nemen. Ik noem hem de oude zwerver.
Je zou versteld staan als je wist hoeveel van die oude zwervers ooit huisvaders waren met een nette baan. Hoe is het mogelijk dat ze het gelukkige leven dat ze eens hadden zijn kwijtgeraakt? Nou, ik zal het je vertelen. Er is niet zo veel voor nodig. Enkel één trauma is al voldoende
De zoon (7) van deze oude zwerver werd lang geleden, misschien wel 30 jaar of meer, door een auto geschept. Hij overleed. Natuurlijk was dat een grote schok voor de man en zijn vrouw. Maar nog erger was dat ze elkaar niet konden steunen in hun pijn en verdriet. Onbewust gaven ze zelf elkaar de schuld van wat er gebeurd was. Na enige tijd gingen ze scheiden.
De jonge man begon te drinken om zijn pijn en verdriet niet te voelen. Het was gewoon een manier om zijn situatie voor een korte tijd te vergeten. Maar het drinken kon hem niet helpen om zijn leven weer in de rails te krijgen. Een korte tijd huurde hij een kamer om in te wonen. Maar toen weigerde zijn ex plotseling contact met zijn andere, zijn jongste zoon. Daardoor kon hij niet stoppen met drinken. Hij dacht namelijk dat zijn leven toch al niets meer waard was.
En deze man, ongewassen en ongeschoren had lange tijd een fotootje in zijn broekzak. Op die foto zag je een jong, gelukkig gezin. Vrouw, man en twee kinderen. Maar nu heeft hij die foto niet meer. Op een dag scheurde hij de foto in stukjes. Hij besloot die dag om helemaal opnieuw te beginnen Hij besloot om zijn verleden te vergeten en het opnieuw te proberen.
Maar het lukte niet. Nu halen jji en ik onze neus voor hem op en we vermijden hem als de pest.
Maar hetzelfde zou jou kunnen overkomen. Wat zou jij doen als jouw verdriet boven je hoofd uitgroeide. Zou je niet gek worden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten