dinsdag 20 juli 2010

Stress En De Onderliggende Oorzaak

Mensen raken gestrest door hun werk, , hun relatie, hun kinderen, het huishouden. Meestal wordt de stress veroorzaakt door een combinatie van al die factoren. Ze hebben het gewoon veel te druk.
Er zijn tal van technieken om beter met die stress om te gaan. Vrijwel stuk voor stuk werken die technieken ook: Ontspannen, ademoefeningen, vakantie nemen. Ik heb zelfs een e-book gekocht met 300 stress tips: Why make yourself crazy? Want natuurlijk kan de ene tip voor jou werken, maar niet voor je vriendin. Voor haar werkt de volgende tip dan weer. Het is zeker een handig en overigens ook humoristisch boekje.
Maar er is echter één onderliggende oorzaak van negatieve stress. En dat is: je laten leven. Je voelt je verplicht om naar je werk toe te gaan. En natuurlijk doe je je best om alles uit je relatie te halen: het is geven en nemen (geef jij niet teveel?) Je hebt een verantwoordelijkheid tegenover je kinderen. Je wilt ze het allerbeste geven, naar zwemles, muziekschool, voetbal, toneelclub, of zelfs yoga, noem maar op. En “your home is your castle” en dat gaat ook niet zomaar.
Het is allemaal gerechtvaardigd, maar jammer genoeg doe je al deze dingen allang niet meer voor jezelf. Je doet het voor de anderen en dat levert de stress op.
- Je werk: je zou iedere dag met veel plezier naar je werk moeten gaan. Is dat niet zo? Zorg dan dat er veranderingen komen op je werkplek of anders : stop met dat werk en vind iets dat je plezier geeft.
- Relatie: fantastisch als je het uiterste doet om je relatie in stand te houden. Ik heb enorm veel respect voor mensen die 30 jaar of meer gelukkig bij elkaar zijn. En een paar hobbels moet je kunnen nemen. De bedoeling is wel dat je alle twee gelukkig bent in je relatie. Hou dat in de gaten!
- Kinderen: kinderen zijn werkelijk je verantwoordelijkheid. Ze hebben recht op al je tijd..Vergeet niet om te genieten van en met je kinderen. Zorg er ook voor dat je kinderen niet zelf gestrest worden.
- Huis: je huis er ook voor om je juist lekker te voelen, te ontspanen en te genieten.
Veel mensen zijn vergeten dat als deze items eigenlijk je plezier in het leven zouden moeten verhogen in plaats van stress op te leveren. (Ook je werk, je kunt echt genieten van voldoening)
De onderliggende oorzaak is dat we vergeten zijn dat we willen genieten, we doen onze plicht, we doen wat anderen van ons verwachten. Erger is dat de meesten van ons al zo lang doen wat er van ze verwacht wordt dat ze hun eigen gevoel over de zaken allang kwijt geraakt zijn.
Dit artikel is HIER eerder verschenen.

Beter Slapen

Mensen hebben soms slaapproblemen. Als ze in slaap proberen te vallen besluipen hen allemaal vragen.
Kan ik wel slapen?

- Wat als ik niet kan slapen? Hoe kan ik mijn werk dan doen?
- Is het mijn probleem dat ik niet genoeg zelfvertrouwen heb, dat ik mijn werk niet goed kan doen?
- Of heb ik gewoon te veel stress om mijn werk goed te doen?

Veel mensen vragen zich dit soort dingen af. Je kunt best iets aan stress en zelfvertrouwen tegelijkertijd doen.

1. Soms kan een truc je helpen. Je kunt bijvoorbeeld een multivitamine nemen. Je hoofd heeft dan het idee: ik heb een medicijn genomen en dan kan ik nu goed slapen. Voor hetzelfde doel kun je warme melk of een speciale kruidenthee nemen om beter te slapen. Dit heeft het voordeel dat je dan ook een beetje ontspant en je kunt dan beter in slaap komen.
Maar er zijn meer adviezen;

2.Maak je niet druk als je niet genoeg slaapt.. Je lichaam kan het meestal heus wel aan.. Normaal gesproken val je wel in slaap als je uitgeput bent. Vertrouw op je lichaam. Maar natuurlijk is een goede slaap heel belangrijk. Maar je druk erover maken zal niet helpen.

3. Heb je wel eens opgemerkt dat als je op het platteland bent ,dat je dan ineens veel beter slaapt? Als je nu een iedere dag een half uur in de natuur gaat wandelen (desnoods in een park) Toen ik zelf slaapproblemen had ging ik iedere dag een eindje wandelen. Het helpt echt.

4. Als je ‘s avonds naar bed gaat, Ga dan eerst even zitten en schrijf je je  to do lijstje voor de volgende dag op. Nu je het opgeschreven hebt hoef je er in je bed niet meer over te malen. Je hoofd is een stuk leger.

5. Een geleide meditatie helpt goed om in slaap te komen. De meeste mensen vallen al lang in slaap voordat de cd is afgelopen.

6. Het is altijd goed om aan je zelfvertrouwen te werken. Als je een groot vertrouwen in jezelf hebt, hoef je je ’s nachts niet af te vragen of je wel goed genoeg bent. Er is veel informatie om het internet over hoe je je zelfvertrouwen kunt versterken. Je kunt ook iedere dag bijvoorbeeld zelf een paar affirmaties opschrijven. En houd het iedere dag bij je in zak of tasje. Bijvoorbeeld:

Ik ben goed in mijn werk.
Ik ben het waard om geprezen te worden .
Ik ben het waard om erkend te worden.
Ik ben fantastisch.

Eigenlijk ben je ook fantastisch!

De oude zwerver en posttraumatische stress

Velen van ons zien zwervers en junkies en andere mannen die op straat leven als een soort vuil. Maar laten we een van deze mensen, die van de restjes van anderen moeten leven en hun voedsel in vuilnisbakken vinden eens onder de loep nemen. Ik noem hem de oude zwerver.
Je zou versteld staan als je wist hoeveel van die oude zwervers ooit huisvaders waren met een nette baan. Hoe is het mogelijk dat ze het gelukkige leven dat ze eens hadden zijn kwijtgeraakt? Nou, ik zal het je vertelen. Er is niet zo veel voor nodig. Enkel één trauma is al voldoende
De zoon (7) van deze oude zwerver werd lang geleden, misschien wel 30 jaar of meer, door een auto geschept. Hij overleed. Natuurlijk was dat een grote schok voor de man en zijn vrouw. Maar nog erger was dat ze elkaar niet konden steunen in hun pijn en verdriet. Onbewust gaven ze zelf elkaar de schuld van wat er gebeurd was. Na enige tijd gingen ze scheiden.
De jonge man begon te drinken om zijn pijn en verdriet niet te voelen. Het was gewoon een manier om zijn situatie voor een korte tijd te vergeten. Maar het drinken kon hem niet helpen om zijn leven weer in de rails te krijgen. Een korte tijd huurde hij een kamer om in te wonen. Maar toen weigerde zijn ex plotseling contact met zijn andere, zijn jongste zoon. Daardoor kon hij niet stoppen met drinken. Hij dacht namelijk dat zijn leven toch al niets meer waard was.
En deze man, ongewassen en ongeschoren had lange tijd een fotootje in zijn broekzak. Op die foto zag je een jong, gelukkig gezin. Vrouw, man en twee kinderen. Maar nu heeft hij die foto niet meer. Op een dag scheurde hij de foto in stukjes. Hij besloot die dag om helemaal opnieuw te beginnen Hij besloot om zijn verleden te vergeten en het opnieuw te proberen.
Maar het lukte niet. Nu halen jji en ik onze neus voor hem op en we vermijden hem als de pest.
Maar hetzelfde zou jou kunnen overkomen. Wat zou jij doen als jouw verdriet boven je hoofd uitgroeide. Zou je niet gek worden?